دربان

یادداشت های یک دربان

یادداشت های یک دربان

دربان

مردان و زنانی که مادرزاد چشمانی کم سو دارند. از بچه گی بین آنها بزرگ شدم. تقریبا هیچ کس در تاریکی این دره، قادر به درست دیدن چند متری مقابل خودش هم نیست. اصلا شاید همین سایه های بلند و طولانی، رفته رفته این بلا را بر سر این جماعت آورده؛ یا حداقل آن را تشدید کرده. روز از شب چندان قابل تشخیص نیست، با این حال هیچ وحشتی هم در اینجا از ناامنی پیدا نخواهی کرد؛ و دقیقا به همین دلیل این مردم نسل ها قبل، دره تاریک را برای سکونت انتخاب کردند.

ایمیل:
behzadsarhadi@gmail.com


سال ۱۳۴۷ میلادی، "مرگ سیاه" اروپا را در برگرفت؛ و خیابان‌های شهرهای اروپا انباشته از اجساد مردگان طاعون‌ زده شد. از قضا آن بار هم شیوع طاعون به نوعی از چین آغاز شد. تجارت، طاعون را به شبه جزیره کریمه صادر کرد و از آنجا طاعون ایتالیا و سپس سراسر اروپا را در بر گرفت. ظرف ۱۸ ماه نیمی از جمعیت انگلستان از میان رفتند. برآوردها نشان می دهد که جمعیت جهان از ۴۴۳ میلیون نفر در سال ۱۳۴۰ میلادی به ۳۵۰ میلیون در سال ۱۴۰۰ رسید. کاهشی در حدود ۱۰۰ میلیون نفر. کشتار بی‌سابقه ناشی از حادثه "مرگ سیاه" که تا سال ۱۳۵۱ میلادی بطول انجامید، تحولات عظیم سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در سطح جهان به‌ وجود آورد. نیروی کار به شدت نایاب شد و اربابان و صاحبان زمین‌های بزرگ که در نظام فئودالی بر سرنوشت و هستی رعایای خود تسلط داشتند در برابر کارگرانی که از چنگ مرگ گریخته بودند، در موضع ضعف قرار گرفتند. کارگران دیگر حاضر به قبول شرایط یک طرفه کار نبودند و دستمزدهای بالا طلب می‌کردند. این آغاز فروپاشی نظام فئودالی بود. در واقع مرگ سیاه ساختارهای اجتماعی و سیاسی اروپا را بطور قابل توجهی بر هم زد.

اکنون با گسترش ویروس کرونا موسوم به کویید-19 در جهان، شاهد تغییرات بزرگی در پی آن خواهیم بود. در شکل ها و نمودارهای زیر، آخرین آمار رسمی از این بیماری که بر اساس گزارش کشورها بدست داده می شود را می توانید در مقایسه با گسترش آن در ایران مشاهده کنید.


در زیر لینک دسترسی به پایگاه ارائه آمار کویید-19 یا کرونا ویروس که به صورت برخط و لحظه ای بروز می شود را مشاهده می کنید. این سامانه توسط دانشگاه پزشکی جانز هاپکینز ایالات متحده آمریکا تهیه شده است.



ورود به سامانه


درست در 100 سال پیش در چنین روزهایی، کشور ایران در بحبوحه جنگ جهانی اول، درگیر بیماری هایی چون طاعون و وبا شد که در کنار قحطی گسترده، منجر به مرگ میلیون ها ایرانی گردید. این شرایط آنچنان اسفناک بود که مکررا در گزارش های افسران اطلاعاتی سازمان های جاسوسی آمریکا، بریتانیا و آلمان می توان وخامت شرایط آن دوره را مشاهده کرد. با گذشت تمام این سال ها، همچنان ابعاد مهمی از علل این واقعه تاسف آور پنهان مانده. عده ای حضور نیروهای خارجی، عده ای شرایط زیرساختی کشور و عده ای رفتار اجتمایی مردم ایران را عامل اصلی این مرگ و میر وحشتناک می دانند.
در کتاب "جاده غرب" به عنوان یک داستان اجتمایی، وقایع بر پایه همین گزارش های افسران اطلاعاتی و به صورت داستانی خیالی از نگاه رعیت و مردم عامه تشریح شده است. با این حال در اینجا تمرکز کتاب بر روی وقایع تاریخی نیست. به عنوان یک رمان کوتاه می توان "جاده غرب" را یادآور ریشه های غلط رفتاری و نگاه های اشتباه جامعه ایرانی به مشکلاتی بزرگ که دامنگیر این سرزمین می شود دانست.

مشخصات کتاب:

نوع فایل: PDF

تعداد صفحات: 173 صفحه

تعداد فصل ها: 14 فصل

حجم فایل: حدود 1.5 مگابایت

نوع محتوا: داستان اجتمایی - ایرانی

نویسنده: بهزاد سرهادی